Bebeklerde Ve Çocuklarda Konak Saç Yapısını Etkiler Mi?
Yeni doğan çoğu bebekte görülebilen konakları, sarı pul pul ve yağlı olmasından tanıyabiliriz. Kokusu vardır ve saça yapışmış şekilde dururlar. Bu durumun temiz olup olmamakla alakalı bir durum olmadığı bilinmekte ama tam anlamıyla da net bir sebep bilinmemektedir.
Tam olarak nedeni bilinmese de, uzman bilgisine dayanarak, hamilelikte oluşan hormonlardan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Hamilelik sonrasında da bebekte bu hormonsal durum devam ediyor olabilir.
Birkaç ay sürebilen bu durumun, çocuklar üzerinde hiçbir olumsuz etki göstermediğini, bulaşıcı olmadığını bilmekte içimizi rahatlatabilir. Çünkü bu bir mantar veya enfeksiyon yayan bir hastalık değildir. Mantar gibi iltihaba, kaşıntıya, yara ve saç dökülmesine sebep olmaz. Eğer bu durum uzun süre sürüyorsa, hiçbir şekilde konak oluşumunda gerileme görülmüyorsa, bir uzman yardımı alarak sorun gördüğümüz bu pullanmaya çözüm bulabiliriz.
Bunun için çocuk kuaförlerinin yardımını almak, tecrübelerinden ve bilgilerinden yararlanmak doğru olabilir. Onların önerebileceği yağlar kullanılarak, bir daha oluşmamasını ve azalmasını sağlayabiliriz.
Bebeklerde oluşan bu konaklar her hangi bir saç dökülmesine sebep olmadığı gibi, çocuğumuza başka zarar verip, onları rahatsız etmezler. Çocuklarda saç dökülmesi ilk altı ayda görülebilir. Bunun nedeni konaklardan ziyade başka etkenler olabilir.
Bebeğin aynı pozisyonda sürekli yatması, bağışıklık sisteminin zayıf olması bu nedenler içinde sayılabilir. Çocuklarda görülen hormonsal değişiklikler de saç dökülmesine, saçların zayıflamasına neden olabilir.
Konaklar çocuklarda hormonsal değişikliklere sebep olmadığından, saç dökülmesine ya da saçların cansızlaşmasına etken ettiği de söylenemez. Saçın yapısına olumsuz etkisinin olduğu bir durumun, bu zamana kadar görülmemiş olması, ne kadar kötü görünse de, bu sarı ve yağlı pullara karşı ön yargılarımızı silebiliyor.
Konak olan çocuklarda, her hangi acıma hissi oluşmaz. Kaşıntı yapmaz ve vücudun diğer organlarını da etkileyen, hayati hiçbir tehlike oluşturmaz. Geçici bir durumdur endişe etmemizi gerektirmez. Olduğu yerde oluşturdukları kızarıklıklar bize çocuğa zarar veriyormuş hissi uyandırsa da, onu temizlemek adına yaptığımız hareketler, çocuğa daha çok zarar verip, saç yapısını da etkileyebilir.
Bu pulları sert bir şekilde temizlemeye kalkmak, onları koparmaya çalışmak, kullanılan sert bir tarak belki de istemeden çocuğumuza acı vermenize neden olabilir. Nasıl bir yol izleyeceğimizi, ne çeşit bir tarak ve ne tür ürünler kullanarak çözüm bulabiliriz, bunları yine bir çocuk kuaför salonuna giderek öğrenebilir, tıbbi çözümler için doktorunuzdan destek isteyebiliriz.