İlk Saç Kesimi

Geleneksel Bebek İlk Saç Kesimi

Gezegenimiz birçok Ülke ’ye sahiptir, dolayısıyla Dünya üzerinde birçok farklı kültürler bulunmaktadır.  Üzerinde yaşadığımız coğrafya geleneklerine bağlı bir coğrafya olduğundan dolayı çoğu konuda olduğu gibi bebekler hakkında da birçok bilgi bize geleneklerimizden mirastır. İsim koyma, kırk uçurma, ilk diş merasimleri, tuzlama, doğum helvası ve ilk saç kesimi. Bütün bu geleneklerden saç kesimi ile ilgili olanı biraz inceleyelim.

İlk saç kesimi töreni çoğu yörede kırk uçurma sırasında yapılır. Akraba ve komşuların davetli olduğu bu törene gelen davetliler bebek için hediyeler getirirken, hediyelerin verilmesi sırasında bebek saç kesimi ve bebek için dualar okunur güzel temennilerde bulunulur.

Bebek evin en büyüğü olan kadın tarafından (anneanne ya da babaanne) leğende hazırlanmış suya yatırılmadan önce saçından bir tutam keser. Bir tas yardımı ile hazırlanan sudan alınarak bebeğin başından dökülür. Bu esnada dualar okunur.

Bebeğin banyo suyuna annesine ait bir ziynet eşyası bırakılır. Araştırmalara göre suya altın atılmasının sebebi şaman geleneklerine dayanır. Nazar değmemesi için nazar boncuğu ve güneşi temsil ettiği için de altın atılır. Bebeğin kesilen saçı tartılarak kaç gram geldiyse o gram kadar altın ya da eşdeğerde para ihtiyacı olan birine verilir. Yeni doğan saç kesimi saçlar ise temiz bir beze sarılarak saklanır.

Ülkemiz dışındaki saç kesim gelenekleri

Saç kesme âdeti sadece bizim coğrafyamıza özgü değildir. Afrika’da da bizde olduğu gibi saç kesme ritüelleri bulunmaktadır. Örneğin, Afrika’da bulunan Maasai kabilesinde saç kesimi ergenliğe atılan adım olarak uygulanmaktadır.

Kabilenin erkekleri belli bir yaşa geldiklerinde yaşam sınavı dedikleri ( mızrak ile hayvan avlamak ve kabile şefine getirmek) bir sınavdan geçerler ve bunun sonunda törenle saçları kesilerek savaşçı olarak kabul edilirler.

Yine Moğolistan’da bebeklerin saçları tıpkı bizde olduğu gibi davetlilerin katıldığı bir törenle kesilir. Gelenler yine bizde olduğu gibi hediyeleri takdim eder ve iyi dileklerde bulunurlar.

Bazı kültürlerde ise 12 ay dolmadan bebeğin saçını kesmenin bebeğe zayıflık getireceğine inanılır. Şanslı ve sağlıklı olması için yaşı dolmadan bebeğin saçı kesilmez.

B azı kültürlerde ve dini açıdan bebek ilk haftasını doldurduğunda yani 7 günlük olduğunda yine dualar yapılarak bebeğin ilk saç kesimleri yapılır bu durumda ise ilk saç kesiminin sünnet kavramındaki gibi bebeğe sağlık açısından fayda sağlatılacağı düşünülerek yapılmaktadır.